Betalen en afmelden, een kleine moeite toch ?

Een van de dingen die heel vervelend kunnen zijn als je lesgeeft, zijn zaken rond het betalen van de lessen of workshops. En ik weet zeker dat ik niet alleen voor mijzelf spreek als ik beweer dat het nogal eens voorkomt dat er sprake is van een soort laksheid of disrespect hierin van cursisten.

Natuurlijk, meestal gaat het goed en wie de schoen niet past, trek hem vooral niet aan, maar de dames wie het muiltje van Assepoester wel past, lees vooral door. Betaal alsjeblieft je lesgeld snel. Je lerares heeft meestal een dure ruimte of studio afgehuurd, vaak met een contract en moet bijtijds weten of ze voldoende cursisten heeft om de lessen door te laten gaan. Betaal het geld voor de aanvang, bij de aanvang of snel na de aanvang van de cursus (iedereen heeft daar een eigen regeling voor). Er is niets zo vervelend en sfeerverpestend dan om je geld te moeten leuren. Vergeet nooit dat het gaat om (een gedeelte van) het inkomen van je lerares. Maak de vergelijking maar dat je na een maand werken een aantal keren aan je baas moet vragen of je inkomen nog eens een keer wordt gestort. Begin dan ook niet te zeuren over teruggave van geld als je gedurende de lessenserie twee weken op vakantie wilt of wanneer je een keer vanwege een verjaardag niet bent gekomen. Als je een cursus Engelse conversatie bij de Volksuniversiteit volgt zul je het geld ook niet terugkrijgen als je tussendoor op vakantie gaat of een avond iets anders te doen had. Sterker nog, bij dit soort cursussen moet het geld voor aanvang van de cursus binnen zijn anders mag je niet eens meedoen. En mag je bij de supermarkt je karretje volladen en de volgende maand pas betalen ? Vreemd genoeg zijn het altijd de cursisten met een dikke portemonnee die klagen over geld, of beter gezegd durven klagen over geld.

Als laatste tenslotte: als je het na een tijdje niet meer ziet zitten bij je lerares, de lessen vallen tegen, het is niet wat je zoekt of je wilt eens ergens anders gaan ‘shoppen’, meld je dan netjes af. Je lerares zal dat meer waarderen dan wanneer je zonder iets te zeggen wegblijft. Ze heeft dan ook een schatting hoeveel cursisten ze kan verwachten en kan ook sneller besluiten of ze die dure studio eigenlijk nog kan en wil huren. Helaas komt het zonder bericht wegblijven veel voor.

Toegegeven, het kost soms wel wat moed om te zeggen dat je niet meer komt en het kost nog meer moed om te zeggen wat de eventuele oorzaak is (als deze niet zo leuk is om te horen), maar eerlijk duurt nog altijd het langst en het toont ook aan dat je respect hebt voor je lerares.

Niet betalen en zomaar wegblijven is een teken van disrespect en desinteresse en als je goed kijkt, zeg nu zelf: betalen en afmelden, het is toch eigenlijk een kleine moeite ?

Peter Verzijl

Contact:

Peter Verzijl
Zevenwouden 39
3524 CL Utrecht
T.0031-030-2436007
peterverzijl@planet.nl