Verdiepingscursus
Met Mariska Assink, Laudie Vrancken (Ahlem) en Peter Verzijl (Farouq) als vaste docenten en Sattar al Saadi, Leila, Loretta Helms, Jamil al Asadi, Leatana, Sena en Simone Baddou als gastdocenten. De Verdiepingscursus in Utrecht is een cursus van 2 jaar voor gevorderde danseressen en leraressen die meer verdieping willen in hun kennis en vaardigheden ten aanzien van de Oriëntaalse dans. Aangezien er nergens in de wereld erkende diploma's bestaan voor bevoegdheden in de Oriëntaalse dans, reiken we deze dan ook niet uit. Maar de gebundelde ervaring van meer dan 65 jaar dansen door de 3 vaste docenten en de bijdragen van de gastdocenten staan bij inzet van de cursisten garant voor een grotere verdieping en kennis, een vergroting van het zelfvertrouwen en een grotere professionaliteit. Binnen de aangereikte stijlen is er vooral ruimte om je eigenheid als danseres te ontwikkelen. Daarom zullen er ook geen choreografieën worden aangeboden. Daarvoor zijn genoeg andere mogelijkheden.Zie voor de enthousiaste aanbevelingen van ex-cursisten www.buikdansopleiding.nl (onder het kopje " informatie")
In het eerste jaar worden behandeld:
- Basistechnieken- Ritmekennis met dansen op live-percussie
- Lichaamsbewustzijn
- Klassieke filmdans uit de jaren '40-'50
- De grote Egyptische danseressen uit de jaren '70-'80
- Moderne Cairo-stijl en dansen op Arabische popmuziek
- Saaidi
- Baladi
- Ghawazee
- Westerse stijlen
- Khaleegy en sluiertechnieken
Tijdens de workshops zijn techniek. lichaamsbewustzijn (toegespitst op de te behandelen dansstijl) en illustratie d.m.v. DVD/videobeelden vaste onderdelen. Ook is er veel aandacht voor voordansen en het verstevigen van het zelfvertrouwen. Een bundel met foto's en achtergrondinformatie wordt in ieder leerjaar verstrekt. Per workshop krijg je een inspirerende huiswerkopdracht mee.
In het tweede jaar worden behandeld:
- Lichaamsbewustzijn en blessurepreventie- Armenspecial
- Didactiek en lesgeven
- Dansen met zills
- Zeldzame ritmes
- Hoe maak ik een half-choreografie?
- Alles over optreden (feesten, partijen, restaurant)
- Alles over optreden (podium en theater)
- Live muziekspecial
- Turkse stijlen (Bellyfolk, Arabeske/Oryantal, Roman)
In het tweede jaar is de opbouw van de workshops gelijk aan die van het eerste jaar maar is er een grotere nadruk op voordansen en lesgeven.
Zie voor uitgebreidere informatie (locatie, voorwaarden, selectie workshop, inhoud, kosten etc.) op www.buikdansopleiding.nl of neem contact op met:
Peter Verzijl (Farouq), 030-2436007, mail
Laudie Vrancken (Ahlem) 070-3614983 of www.buikdans.nl, mail
Mariska Assink, 06-43902441 of www.ms-zena.nl of mail
Jolanda Keurentjes over de Verdiepingscursus
Artikel uit Dans, het dansblad van Nederland, 2006 nr.1 Buikdans op livemuziek en Egyptische pop. Enkele citaten uit dit artikel:Als je je wilt verdiepen in buikdans moet je in Den Bosch (per 2007 in Utrecht) zijn.Jolanda Keurentjes doet verslag van een verdiepingscursus voor gevorderden en docenten.
Er zijn in Nederland weinig plaatsen waar je je zo in de Oriëntaalse dans kunt verdiepen dan hier. Er zijn veel cursussen die voornamelijk voor beginners en middenniveau. Ik maak me zorgen over het niveau in Nederland. "Er treedt een enorme vervlakking op" geeft Peter aan.
Op het gebied van gevorderden en groei van goede docenten gebeurt er momenteel te weinig !
Deze les staat de half-choreografie centraal. En grondige analyse van het muziekstuk is noodzakelijk. Wat is de intro, waar zitten de belangrijkste overgangen, welke ritmes worden gebruikt. De cursisten hebben er een zware kluif aan. Velen struikelen over het voordansen voor de groep en vinden de feedback van de zeer deskundige docenten confronterend.
Ondanks dat ze al een tijd zelf lesgeven en regelmatig optreden worden ze er nerveus van.
Dit is precies het onderdeel waarvoor ik op les kwam want hoe kan ik mezelf respecteren als lerares als ik niet eens durf te dansen voor collega’s” zegt Roos.
De docenten leven hun eigen regels goed na vindt Roos. Eerst zeggen ze iets positiefs en dan geven ze zorgvuldig de verbeteringen aan. Het bijzondere van de Verdiepingscursus is dat elke les door 2 docenten gegeven wordt.
Het vaste team bestaat uit 4 docenten.
Naast Peter en Margot (Margot is na haar overlijden in 2006 een jaar later opgevolgd door Laudie) zijn dat Letty Vos en Mariska Assink Zij vullen elkaar aan en wisselen materiaal uit. Zij maakten voor ieder jaar een dikke reader over de verschillende aspecten
van deze dansvorm, de muziek en het lesgeven.
Buikdans in België en Nederland
Ook nu nog kun je in Nederland vrijwel overal terecht voor cursussen en workshops (www.bellydancing.nl | www.buikdans.startpagina.nl)Dansscholen werken er ook meer samen. Voor gevorderden bestaat er bijvoorbeeld een “verdiepingscursus”, onder leiding van vier professionele dansers (waaronder een man: Farouq, een van de drijvende krachten achter buikdans in Nederland), die een technisch en inhoudelijk veelzijdige vorming biedt.
Uit: Dans Mondial, twee dames dansen de wereld rond, door Evy Gruyaert en Lien Van De Kelder, blz. 99, uitgeverij Terra- Lannoo