Interview met Zafira (Julia Went)

Het begin

Ik heb mijn hele leven al gedanst: showdans cabaret, flamenco, salsa, Afrikaanse dans, Bollywood en Hawaïiaans. Toen ik in 1988 in India was maakte ik kennis met de Orientaalse dans en ik wilde dit ook leren. Ik vond en vind de ronde, vloeiende bewegingen tezamen met de gecontroleerde accenten, de isolaties en de expressie in deze dans prachtig. Ik woonde toen in Italië en zodra ik vanuit India terug was in Italië volgde ik lessen bij Aziza en workshops bij Zaza Hassan die toen regelmatig in Italië kwam.
Door omstandigheden ben ik na een jaar gestopt en pakte de dans weer op 7 jaar later toen in Nederland woonde. Ik voelde dat de Orientaalse dans van alle dansen het meest bij me paste en ik ben blij dat ik hele goede leraressen heb getroffen in Nederland: Mariska, Dunya, Rana en Maaike. Deze docenten gaven mij iets extra’s en hebben mij geïnspireerd en beïnvloed.
Belangrijke buitenlandse docenten voor mij waren Amani, Nazir en Mayoodi.

Favorieten

De eerste videoband die ik zag was van Mona el Said. Ze werd een van mijn favorieten door haar schijnbare nonchalante “laidback” manier van dansen maar ook Nadia Gamal bewonder ik maar juist om haar passie en kracht. Ik leerde ook Turkse danseressen zoals Tulay Karaca kennen. Tulay heeft geweldige draaiingen in haar dans en kan fantastisch zills spelen. Suheir Saki en Taheya Carioca horen ook tot mijn favorieten maar ook Randa Kamal, Fifi Abdo en Aziza van de Bellydance Superstars, die niet alleen technisch goed is maar net als Mona met haar hart danst.. Dat is het meest belangrijke in de dans want dansen is niet alleen maar een hoeveelheid bewegingen.
Meer en meer werd ik naar de Libanese en Turkse stijlen toegetrokken maar ook de andere stijlen zoals Baladi en dansen met dubbele sluier vind ik mooi. Ik ben nieuwsgierig naar nieuwe invloeden en zo leerde ik via Leila de American Tribal-stijl kennen.

Niveau in Nederland

Het niveau in Nederland is heel divers. Een aantal zijn serieus bezig en zijn heel goed maar er zijn er veel die denken dat buikdans een snelle manier van geld verdienen is. Maar ik kan je verzekeren dat dat niet zo is ! Er zijn ontwikkelingen onder invloed van de media en het internet.
Het is op zich goed dat er geëxperimenteerd wordt met fusies en het mixen van stijlen en verschillende soorten dansen. Kijk maar eens naar Martha Graham en Amaya die dit ook hebben gedaan. Hoe meer kennis er is, hoe beter de dans zich ontwikkelt maar ik zie in Nederland steeds meer mensen die zelfs de basiskennis van de Orientaalse dans niet hebben maar zich wel als professional willen profileren (kijk maar eens naar de startpagina buikdans, ik denk dat Nederland de meeste buikdanseressen per vierkante kilometer heeft) maar dat absoluut niet zijn. Het lijkt alsof velen aan de top willen beginnen in plaats van een lange leerschool willen doorlopen. Dat vind ik een teleurstellende ontwikkeling in Nederland. En dat terwijl er tegelijkertijd veel info en kennis aanwezig is in Nederland. Ik denk dat een initiatief als de Verdiepingscursus van Mariska, Letty, Laudie en Peter nodig is om de ontwikkelingen de goede kant op te laten gaan.

Samenwerking

Meer samenwerking tussen de danseressen zou ik toejuichen. Er gebeurt natuurlijk al het nodige op dat vlak (Dalla Diva’s, Oriental Magic) maar er zijn ook een hoop danseressen die op een eiland zitten en daar willen blijven. Dan zie ik onderlinge competitie, zijn er docenten die hun eigen territorium beschermen of de kennis die ze hebben niet willen doorgeven aan hun cursisten.

Plannen

Ik ga door met optreden (hoewel ik na 10 jaar ga stoppen met restaurantoptredens) en lesgeven en ik wil in de toekomst meer shows en benefieten organiseren omdat dat een mooie manier is om mensen bij elkaar te brengen.

Op 22 juni organiseer ik in Heemstede, waar ik ook lesgeef, een voorstelling voor profs en leerlingen. Verder blijf ik workshops volgens want ik moet me blijven ontwikkelen.

In 2008 hoop ik 3 maanden te reizen naar Tunesië, Egypte, Libanon, Israel en Turkije en wil ik me daar nog meer verdiepen in de roots van de dans.

 


WEBDESIGN Solidesign